[vc_row][vc_column][ultimate_spacer height=”50″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]
تعریف آلودگی نوری و اثرات آن
از گذشتههای دور تماشای آسمان پرستاره یکی از لذتهای جدانشدنی انسان بوده است، آسمانی که انگار میتوانستیم از آن ستاره بچینیم. دیدن آسمان تیره و پرستارهی گذشته، امروزه برای مردمان شهرهای بزرگ تبدیل به رؤیا شده است و خیلی از مردم دنیا از دیدن آن بیبهره هستند. آنها حتی نمیتوانند آسمان پر از ستاره و تاریک را تصور کنند، اما علت چیست؟ اگر به بالای سر خود نگاه کنید آسمانی سرمهای با ستارههای کمنوری را میبینید که در هالهای از نورهای مصنوعی گرفتار شده است. این اتفاق که کمتر کسی به آن اهمیت میدهد آلودگی نوری نام دارد.
این آلودگی زمانی شروع میشود که بشر تصمیم به روشن کردن محیط خارج از خانهی خود را گرفت، در ابتدا بهوسیلهی چراغهای گازی و نفتی، محیطهای خارج از خانه روشن شدند، هرچند این نسل از چراغها آلودگی نوری چندانی نداشتند، اما آغازی برای بهوجود آمدن آن بودند. این مشکل با اختراع لامپهای الکتریکی، روندی صعودی را طی کرد و اتفاقی افتاد که امروزه شاهد آن هستیم.
طبق آخرین پژوهشها بیش از هشتاد درصد مردم دنیا در مکانهایی زندگی میکنند که آسمان شبشان با نورهای مصنوعی روشن شده است. این آمار برای ایالات متحدهی آمریکا و کشورهای اروپایی به ۹۹ درصد میرسد!
روشن شدن خیابانها بهصورت غیر اصولی، به قیمت از دست رفتن آسمان شب و به فراموشی سپرده شدن آن تمام شد. در ابتدا این موضوع فقط از دست رفتن آسمان شب بود که برای منجمان و ستارهشناسان دردسرساز شد، آنها برای رصد آسمان مجبور بودند مسافتهای طولانی را طی کنند و به خارج شهر در محلی تاریک بروند، اما ماجرا بههمینجا ختم نمیشود و فقط برای منجمان مشکلاتی را ایجاد نمیکند، بلکه برای تمام مردم است. نوری که قرار بود زیر پای انسان را روشن کند، اما بدون نظارت و توجه آسمان را روشن کرد.
در دهه ی اخیر آلودگی هوا بهطور مستقیم بر زندگی ما اثر گذاشت، اما معضل آلودگی نوری بهطور غیر مستقیم بر زندگی ما اثر خواهد داشت که در طولانیمدت تبعات آن دامنگیر ما خواهد شد. در این بین، اثرات مخرب زیستمحیطی آلودگی نوری بسیار است. این آلودگی نه تنها موجبات مصرف بیرویهی انرژی شده، بلکه اثرات مخربی بر حیوانات، گیاهان و انسانها دربرداشته است.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]
اثرات مخرب نور مصنوعی بر حیوانات
نورهایی که محیط زندگی ما را روشن کردهاند باعث بهوجود آمدن مشکلاتی برای جانوران و حیوانات شدهاند. بهطور مثال، پرندگان با خیره شدن به نورهای ساختمانها و برجهای بلند جذب آنها شده و مسیر حرکت مهاجرتی خود را گم کرده و یا به ساختمانهای بلند برخورد میکنند. به بیان دیگر، اثرات آلودگی نوری در درازمدت برای پرندگان موجب تضعیف و سپس از بین رفتن قوهی جهتیابی آنها شده و در پیدا کردن راه بازگشت به لانه و یا پیدا کردن مسیر مهاجرتی خود دچار مشکل میشوند.
لاکپشتها هم که بهصورت بیولوژیکی برای تخمریزی در سواحل، مکانی تاریک را انتخاب میکنند و پس از شکستهشدن تخمها و آغاز زندگی لاکپشتهای تازه متولد شده، آنها به وسیلهی نور مهتاب و بهصورت غریزی به سمت دریا حرکت میکنند، اما لاکپشتهای تازه متولد شده با نورهای مصنوعی ما، از مسیر دریا منحرف شده و مسیر دیگری را پیش میگیرند که موجب از بین رفتن آنها میشود.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]
اثرات مخرب نور مصنوعی بر روی گیاهان
گیاه هم مانند سایر موجودات زنده بهصورت طبیعی در نبود نور به استراحت میپردازد و روشن بودن شهر در تمامی ساعات طول شب میتواند آسیبهای فراوانی به آنها وارد کند. احتمالاً برای شما هم پیش آمده که در نزدیکی بهار درختی را ببینید که نیمی از آن سبز شده و نیمی دیگر هنوز سبز نشده است. اگر علت را جستوجو کنید میتوانید اثری از یک منبع نور مصنوعی در اطراف درخت پیدا کنید. این اتفاق در پاییز برای درختان هم اتفاق میافتد.
اثرات مخرب نور مصنوعی بر زندگی انسان
شاید هنگام خواب متوجه این موضوع شدهاید که اتاق شما بعد از خاموش کردن لامپ باز هم آنطوری که باید تاریک نشده است. این همان نور مزاحمی است که از مغازهها یا چراغهای داخل خیابان و یا ساختمانهای مجاور میآید؛ ساختمانهایی که به قصد تزئین و زیباسازی ظاهری دست به نورپردازی غلط زدهاند که نه تنها آرامش را سلب میکنند و آلودگی نوری محسوب میشوند، بلکه انرژی فراوانی را نیز هدر میدهند. بهطور کلی، برای داشتن یک خواب آسوده باید محیط خواب بهقدری تاریک باشد که وقتی دست خود را باز کرده و جلوی صورت خود میگیرید، قادر به دیدن دست خود نباشید.
این در صورتی است که اگر در محیط کاملاً تاریک به خواب نرویم، ساعت بیولوژیکی بدن بههم میریزد و هورمون ملاتونین که برای تنظیم این ساعت است به خوبی ترشح نمیشود. ترشح نشدن و یا خوب ترشح نشدن ملاتونین اثرات سوء زیادی بر بدن ما دارد که در کوتاهمدت میتوان به مواردی همچون: بیخوابی، سردرد، افسردگی، احساس خستگی در صبح، پرخاشگری و در طولانیمدت حتی شاهد بروز سرطان بود. محیط خواب هرچه تاریکتر باشد چرخهی خواب صحیحتر و کاملتر اتفاق میافتد، چون ملاتونین به موقع ترشح میشود و ایمنی بدن بالا میرود.
راه حل آلودگی نوری چیست؟
اکثر مردم بعد از آشنایی با موضوع آلودگی نوری راه حل کلی آن را خاموشی شب میدانند، البته که این موضوع جدای از اینکه نادرست است امکانپذیر هم نیست، اما میتوان با اصلاح چراغهای خیابانی و استفاده از الگوهای صحیح نورپردازی مقدار آلودگی نوری را کاهش داد.
یکی از این راهها جلوگیری از انتشار نور به سمت آسمان است، باید نور را هدایت کنیم تا به سمت زمین تابیده شود. یک اصل مهم در نورپردازی این است که ما نباید منبع نور را ببینیم، بلکه باید اثر نور، روی اجسام را ببینیم.
در این میان، خاموش کردن لامپهای اضافی در محیطهای باز مثل حیاط یا خارج خانه که به آنها احتیاجی نداریم کوچکترین کاری است که برای حل این موضوع میتوان انجام داد.
منبع
https://www.darksky.org/light-pollution/
گردآورنده: امین سیفی[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]